Lainaa.com

Yleinen

Pääministeri ei näe vaihtoehtoja – Ylikansallisten yhtiöiden voitot tulevat edellä

15.09.2017, antonmerilainen

Nykyinen hallitus näyttää avoimesti kansalaisille, että äänestäjien toiveet tai kansan etu eivät kuulu porvarillisen demokratian piiriin. Vapaus ja sen myötä hyvinvointi kuuluvat ensisijaisesti omistavalle luokalle.
Hyvätuloisiksi itsensä kokevat voivat elää illuusiossa, että he kuuluvat samaan ryhmään ja omaavat samat oikeudet.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viikolla antama haastattelu Ylen A-studiossa hämmästytti katsojia. Sipilä myönsi, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.
– On totta, että näin on tapahtunut, pääministeri sanoi haastattelussa.
Sipilältä kysyttiin haastattelussa myös syytä, miksi pienituloisten tulot ovat hallituskauden aikana vähentyneet, vaikka hallitus nimenomaan on puhunut pienituloisimpien ja eriarvoisuuden vähentämisen puolesta.
Hän totesi, että pienituloiset ovat usein yhteiskunnan tukien varassa, joten pienetkin leikkaukset vaikuttavat heidän tulojensa suuruuteen. Leikkauksia Sipilän hallitus tietenkin tekee niin kauan kuin katsoo olevan tarpeen voiton varmistamiseksi suurpääoman edustajille.
Jopa kokoomuslaisia talousarvoja ylistävän Vihreiden kansanedustajilla meni äänestysnappi väärään kurkkuun pääministerin sotilasvallankaappausta muistuttavan kommentoinnin johdosta.
Miten niin kehitys on ”valitettavaa”, olisitte sitten päättäneet toisin! Ei se mikään automatiikka ole, että juuri köyhiltä ja perusturvasta leikataan,” Vihreiden Ville Niinistö tuohtui.

Sipilän hallituksella on kuitenkin aivan toisenlaiset ajatukset vastuunjaosta ja tulevaisuudesta kuin vasemmalle kallellaan olevilla tahoilla. Puheet yhteisen kakun kasvattamisesta samalla kun kansalaisilta otetaan ruokailuvälineetkin tulonjakopäivänä, luulisivat herättävän närkästystä kansalaisissa. Hallitsevan eliitin ideologia on kuitenkin syvään juurtunut yhteiskunnassamme.

Suunta parempaan olisi valtion omistusten ottaminen takaisin kontrolliin ja suunnitelmallisen talouspolitiikan palauttaminen edistämään ihmisten hyvinvointia.

Kyseenalaisessa maineessa olevassa suomi24:n keskustelupalstallakin on nähty valtiollistamisen edut:

”Esimerkiksi valtio-omisteinen pankki kykenisi tarjoamaan täysin korkovapaata lainaa, ja valtion omistama media olisi vapaa mainonnasta. Valtiollisessa omistuksessa oleva bussiyhtiö pystyisi liikennöimään maaseudullakin, kun taas yksityisomisteinen yhtiö ei näkisi tätä tarpeeksi tuottoisana toimintana. Hoito- ja huolenpitoalan toimipaikkojen ja koulujen ollessa valtion omistuksessa valtio pitäisi huolen siitä, ettei koulutuksesta ja laadukkaasta hoidosta tulisi luokkakysymyksiä. Kun edellä mainitut asiat ovat luokkakysymyksiä, hyvätuloisimmat saavat parasta eikä kaikkia kansalaisia kohdella oikeudenmukaisesti.

Kirjoittaja ei vaikuta ajatelleen, että valtio-omisteisuuden toimivuus riippuu paljon siitä, kuka todella valtiota pyörittää ja ovatko päättäjät taloudellisesti riippumattomia yksityisomistusta vaativista tahoista.

Valtiollistaminen ei tarkoita samaa kuin kansallistaminen, jota ei ole vielä tiettävästi koskaan missään maassa laajamittaisesti toteutettu. Liian pitkälle etenevä valtiokapitalismi voi käydä ajan mittaan turmiolliseksi kansantaloudelle. Se että valtionyhtiöillä on monopoli kaikilla tuotannonaloilla, ei varmista demokratian toteutumista. Päinvastainen suunta voi jopa vahvistua.

Eräs perustotuuksista josta ei sallita keskusteltavan vakavasti, on se, että kapitalismi ei ole yhteensovitettavissa yhteisen hyödyn ja hyvinvoinnin kanssa. Kansanvalta ei voi toteutua kun talousdemokratia kuuluu omistavalle luokalle. Luokkateoriasta ja kansanvaltaisesta valtiojärjestelmästä ei nykyään keskustella lainkaan.

Nykyisen hallituksen linjan voi käsittää perehtymällä yllä mainittuihin asioihin, esimerkiksi yksinkertaisesti googlaamalla. Millaista demokratiaa edistää monipuoluejärjestelmä, jos vastapuoli edustaa sitkeästi (oman pidemmän aikavälin etunsakin vastaisesti) yhden prosentin asiaa?

Hallitsevan ideologian haastaminen kestää vielä jonkin aikaa, ja sillä välin punalipun tarvitsee liehua niin parlamentti -kuin katutasollakin. Oikeistolle ei saa antaa yhtään enempää köyttä. Muutoin se hirttää siihen meidät kaikki.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *