Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Työtätekevien hajaannus

19.03.2013, antonmerilainen

Opportunismin leviäminen, ”sovun” aikaansaaminen  työväenliikkeiden ja kapitalistisen järjestelmän kanssa on jälleen esillä julkisessa mediassa.

Taantumukselliset voimat, kuten kokomusta, EK  ja muut kumppanit käyttävät kaikki tehokeinot jotka voivat. Kansalaiset ajetaan työväenluokan vapaustaistelua vastaan syytöksin ja moittein, milloin vedoten nationalismiin, milloin ”järkeen”, ”malttiin”, ja ”joustamiskykyyn”. Ihmiset vieroitetaan toisistaan lietsomalla eripuraa, ja samaan aikaan Jyrki Katainen kehtaa käyttää punaista retoriikkaa sanoessaan, että: ’Koen, että työ on itseisarvo. Se on ihmiselle itsensä toteuttamisen ja oman elämänsä rahoittamisen väline.’ Siellä sanat, vaan missä teot?

Kuitenkin Katainen katsoo, että palveluiden lisärahoitus ja veronkorotukset supertuloisille eivät kuulu oikeudenmukaisuuden piiriin. Eikä mitä ilmeisimmin työttömyyden vähentäminenkään. Mutta tämänhän jo Karl Marx aikanaan pohti puhki:

Pääoman sisäisenä viettinä ja alituisena pyrkimyksenä on työn tuotantovoiman kohottaminen, jotta tavara tulisi halvemmaksi ja tavaran halpenemisen kautta tulisi halvemmaksi itse työmies.”

Kun vapaa-aika, työviikot, päivät ja tunnit oli venytetty äärimmilleen ja tauot pilkottu, ja viimein täytyi kapitalistin hankkia koneita työvoiman käydessä kalliimmaksi vaihtoehdoksi, ei edes puolet nopeammin saatu voitto riittänyt hänen himoaan tyydyttämään. Enemmän vaadittiin laitteiden parissa olevilta.

Vaan kuinka ollakaan, tämä aiheutti ammattitaidon puutetta, koulutuksen tason nousua ja kilpailun kiristymistä työmarkkinoilla. Ja näin päädymme takaisin nykyisyyteen, josta emme koskaan poistuneet.

Järjestelmä luo työttömien joukon, liikaväestön, jotka toimettomina toimivat palkkataisteluiden säännöstelijöinä, edistävät  ’vara-armeijaan’ päätymistä (työttömyyttä) pelkäävien työtahdin, toimivat jokaisen halukkaan pääoman hyväksikäytön uhrina ja varmistavat finanssivallan jatkuvuuden. Jälkimmäiseen hyppää kuvaan inflaatio.

Lainaan tekstiä Kai Hirvasojan juttuarkistosta:

Euroopan unionissa kaiken muun ylittävä tavoite on hillitä inflaatiota eikä esimerkiksi työttömyyttä.

Miksi juuri inflaation torjunnasta on tullut niin keskeinen opinkappale?
– Yksi näkökohta on, että se liittyy finanssivallan kasvuun, sanoo Kansaneläkelaitoksen erikoistutkija Pertti Honkanen.
– Niille, joilla on finanssiomaisuutta – rahaa, talletuksia, osakkeita – on tärkeää, että varallisuus säilyy paremmin. Se on ainakin yksi tekijä koko ajattelutavan ja talouspolitiikan painopisteiden muuttumisessa.
– Tietysti voi ajatella niinkin päin, että siinä tulee tämä työttömyyden funktionaalisuus esille. Sitä ei tietenkään kukaan sano mielellään suoraan. Mutta kun miettii, miksi inflaation torjumista korostetaan enemmän, niin se liittyy kansanomaisesti sanoen rahavallan kasvuun. Jos sinulla on isot rahavarat ja talletukset eri valuutoissa, niin olet hyvin kiinnostunut rahan arvon säilymisestä.
Ei Pertti Honkanen pidä inflaatiota tavallisen kuluttajankaan etuna. Mutta jos palkat ja sosiaaliturva seuraavat inflaation kehitystä, niin ei kohtuullinen inflaatio suuri ongelmakaan ole ja velallisten asemaa se helpottaa.

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2007/05/marx-vits-tyttmyys-hydytt-poman.html

Onko täten niin kummallista, että kyselytunneilla tiedustelut työttömyyden poistamiseksi ohitetaan, eivätkä poliittiset, saati elinkeinoelämän toimijat, tee minkäänlaisia toimenpiteitä työttömien hyväksi? Työtätekevien mahdollisuudet vaikuttaa riistetään ja heidän voimansa yhtenäisenä toimijana hajautetaan piiskaamalla kadehdintaa ja ylimielisyyttä ihmisten kesken.

Härskisti vedotaan työmoraaliin, ja säästämiseen. Kukaan ei mainitse tuotantosuhteita, vaihtoehtoja leikkauksille, (eihän niitä ole, eihän?!) tai parlamentarismin mielekkyyttä. Hajaannus on jo täällä vasenlaita, joten jospa palattaisiin kansan pariin. Ok?

Kansalaisten tulee tukea työtaistelun tuottavaa osapuolta. Me olemme yhtä. Yhdessä olemme enemmän.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *